Przystrajanie tortu żywymi kwiatami

Tort weselny jest jednym z najważniejszych elementów weselnego posiłku. Moment, gdy tort wjeżdża na salę, jest oczekiwany przez wiele osób. Tort weselny musi się prezentować pięknie, okazale i wykwintnie.

Żywe kwiaty na torcie to już nie tylko ekstrawagancki pomysł na weselną dekorację, ale także element tortu. Kwiaty na torcie nie służą już jedynie do ozdabiania, ale także do jedzenia. Kto powinien się za to zabrać? Najlepiej, aby zrobił to florysta we współpracy z cukiernikiem. Odnajdą oni równowagę między wyśmienitym smakiem a pięknym wyglądem. Kolorystyka kwiatów na torcie często łączona jest z kolorami użytymi przy tworzeniu bukietu panny młodej.

Najważniejsza kwestia to zabezpieczenie kwiatów na torcie. Najprostszą metodą jest wykorzystanie białek jajek oraz cukru. Na początek należy przygotować główki kwiatowe – najlepiej zasypać je w kaszy i zostawić na jakiś czas, żeby odpowiednio się uformowały. Tak przygotowane kwiaty wyciąga się z kaszy i zanurza w białkach. Na koniec delikatnie obsypuje się je cukrem, dzięki czemu kwiaty pięknie błyszczą i dłużej utrzymują swoją świeżość. Warto pamiętać, że każdy sposób, który zabezpiecza kwiaty przed farbowaniem powierzchni tortu będzie dobry.

pomaranczowy-tort

Jakich jadalnych kwiatów można użyć?

Anyż – cierpki albo słodki w zależności od rodzaju

Koper włoski – smak lukrecji

Jaśmin – delikatny słodki aromat

Lawenda – bardzo delikatna, odrobinę ziołowa

Goździk – w smaku lekko ostry

Bez – słodki i delikatny, pięknie wygląda na torcie

Fuksja – lekko kwaśna

Gardenia – delikatnie słodki smak

Geranium – lekko cytrynowe

Niecierpek – słodki smak

Jeśli jednak nie jesteście przekonani do jedzenia kwiatów – bez obaw, tuż przed pokrojeniem ciasta można je usunąć z tortu.