Tort weselny jest jednym z najważniejszych elementów weselnego posiłku. Moment, gdy tort wjeżdża na salę, jest oczekiwany przez wiele osób. Tort weselny musi się prezentować pięknie, okazale i wykwintnie.
Żywe kwiaty na torcie to już nie tylko ekstrawagancki pomysł na weselną dekorację, ale także element tortu. Kwiaty na torcie nie służą już jedynie do ozdabiania, ale także do jedzenia. Kto powinien się za to zabrać? Najlepiej, aby zrobił to florysta we współpracy z cukiernikiem. Odnajdą oni równowagę między wyśmienitym smakiem a pięknym wyglądem. Kolorystyka kwiatów na torcie często łączona jest z kolorami użytymi przy tworzeniu bukietu panny młodej.
Najważniejsza kwestia to zabezpieczenie kwiatów na torcie. Najprostszą metodą jest wykorzystanie białek jajek oraz cukru. Na początek należy przygotować główki kwiatowe – najlepiej zasypać je w kaszy i zostawić na jakiś czas, żeby odpowiednio się uformowały. Tak przygotowane kwiaty wyciąga się z kaszy i zanurza w białkach. Na koniec delikatnie obsypuje się je cukrem, dzięki czemu kwiaty pięknie błyszczą i dłużej utrzymują swoją świeżość. Warto pamiętać, że każdy sposób, który zabezpiecza kwiaty przed farbowaniem powierzchni tortu będzie dobry.
Jakich jadalnych kwiatów można użyć?
Anyż – cierpki albo słodki w zależności od rodzaju
Koper włoski – smak lukrecji
Jaśmin – delikatny słodki aromat
Lawenda – bardzo delikatna, odrobinę ziołowa
Goździk – w smaku lekko ostry
Bez – słodki i delikatny, pięknie wygląda na torcie
Fuksja – lekko kwaśna
Gardenia – delikatnie słodki smak
Geranium – lekko cytrynowe
Niecierpek – słodki smak
Jeśli jednak nie jesteście przekonani do jedzenia kwiatów – bez obaw, tuż przed pokrojeniem ciasta można je usunąć z tortu.